fcf18f9e-a871-4617-bec7-01fff081224d_foto_Dusan_Martincek.jfif

 

I anledning storfilmen “Margrete den første” åpner Akershus festning portene og ønsker velkommen til utstilling om dronningen som samlet Norden til ett rike - en tematikk med paralleller til dagens verdenssituasjon.

Hvor: Besøkssentret, Akershus festning
Når: 24. mars - 30. september
Inngang: Gratis
Åpningstider: Alle dager kl. 10.00 - 16.00 (Besøkssentret sin åpningstid)

 

Dronning Margrete I var den mektigste kvinnen i nordisk middelalder.

I Besøkssenterets nye utstilling forteller vi den spennende historien om hvordan Margrete brukte sin enestående politiske begavelse og kløkt til å samle Danmark, Norge og Sverige til et rike, og om hvordan livet på en kongeborg som Akershus var i middelalderen.

Der filmen forteller om en episode i Dronning Margretes liv, formidler utstillingen historien om Prinsesse Margrete som ble norsk dronning 10 år gammel i 1363 og bodde på Akershus slott, til hun samlet de nordiske landene i en union i Kalmar i 1397. Koblingene til Oslo og Akershus er opplagte, og de lange linjene kan trekkes til H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra som vil bli den første kvinnelige regenten i Norge etter Dronning Margrete I.

Utstillingen er et samarbeid mellom Foreningen Norden, Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur, Besøkssentret ved Akershus festning og Stiftelsen Sat Sapienti.

  • Margrete I Valdemarsdatter bir født i 1353 på Søborg slott i Danmark.

    Hun er dansk prinsesse frem til hun blir giftet bort til den norske kongen, Håkon VI Magnusson i 1363, bare 10 år gammel.

    Sammen bor de på Akershusborgen i Oslo, som vi i dag kjenner som Akershus festning.

    I 1370 føder hun sitt eneste kjente barn, Olav 4 Håkonsson.

    Margrete ble sett på som dronning av Danmark, selv om hun ikke offisielt titulerte seg slik, men benyttet tittelen «fullmektig frue og husbond og hele Danmarks rikes formynder». Gjennom sitt ekteskap med Håkon VI var hun ikke-regjerende dronning av Norge fra 1363 til 1380, regjerende dronning av Norge fra 1388 til 1412 og regjerende dronning av Danmark fra 1375 til 1412.

    Veien til et samlet Norden var derimot kronglete og farefull.

    Margretes sønn, Olav IV, blir valgt til konge i Danmark og arvet Norge etter sin far. Men, Olav dør på mystisk vis i Skåne i 1387, og dermed er maktgrunnlaget for Margrete borte. Men, hun vet råd. Hun adopterer søsterdattersønnen Bogislav fra Pommern og gir han navnet Erik. Med list og forhandlinger klarer hun så å få Erik valgt og kronet til konge av hele Norden i Kalmar i 1397, og en unionsavtale ble opprettet.

    Dermed forener Margrete de tre rikene Danmark, Norge og Sverige, for ettertiden kjent som Kalmarunionen.

    Margrete er regjerende dronning i Kalmarunionen fra 1397 og frem til hun dør, om bord på sitt eget skip i Flensborg havn i 1412.

    Ingen senere unionskonge har hatt like stor interesse for alle de tre rikene som Margrete.

  • Margrete var den hittil siste kvinnelige regenten i Norge, og hun skaffet seg makt over tre land i en tid der kvinner skulle holde seg til hjemmet og var mindre betydelige i samfunnet. I ettertid blir dronning Margrete sett på som den mektigste kvinnen i nordisk middelalder.

    Hennes valgbrev er utstedt i Oslo og bekrefter at det norske riksrådet har valgt Margrete til Norges «mektige frue og rette husbond», altså til rikets riksstyrer på livstid. Valget er unikt da det er eneste gang en kvinne oppnår en slik posisjon i riket. Som kvinnelig monark er hun også noe nær enestående i europeisk middelalder.

  • Akershus festning ble opprinnelig bygget som en middelaldersk kongeborg. På 1600-tallet ble den bygget om til et renessanseslott omgitt av en bastionfestning. Borgen har overlevd flere beleiringer, men har aldri blitt erobret i kamp.

  • Visste du at det nordiske samarbeidet er verdens eldste samarbeid i sitt slag?

    Samarbeidet omfatter Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, samt Færøyene, Grønland og Åland.

    Det nordiske samarbeidet er både politisk, økonomisk og kulturelt forankret. Utgangspunktet er at samarbeidet skal fokusere på områder der en fellesnordisk innsats skaper en merverdi for de nordiske landene og innbyggerne i dem.

    Det nordiske fellesskapet arbeider for et sterkt Norden i verden og er en viktig medspiller i europeisk og globalt samarbeid. Felles verdier landene imellom er med på å styrke Nordens posisjon som en av verdens mest innovative og konkurransedyktige regioner.

    I år er det også 60 år siden Nordens “grunnlov”, Helsingforsavtalen, ble inngått.

    Les mer om Foreningen Norden, Nordisk råd og Nordisk ministerråd her.

 
 
vår fru dronning margrete akershus festning utstilling

Undervisningsopplegg for skoleklasser

Det blir også mulighet for skoleklasser å melde seg på til en 60-minutters omvisning, for mer info, kontakt og påmelding, send e-post: akershusfestning@mil.no

 

Opplev mer på Akershus festning: