Vandreteatret: Årringer i stein
Jun
29
to Aug 11

Vandreteatret: Årringer i stein

Hvem var menneskene som levde sine liv innenfor murene på Akershus festning? Vi følger Norges første riksarkivar, Henrik Wergeland, på en lystig og spennende reise gjennom historien i et forsøk på å forstå hvem vi er. Hvilke skjulte minner slumrer i murene på Akershus?

Vandreteateret "Årringer i stein" er blitt sommeren store tradisjon på Akershus festning og tar unge som gamle med på en historisk vandring fylt av underholdning og ettertanke. Profesjonelle skuespillere og publikum forflytter seg rundt på festningens område og du kan møte kjente skikkelser, som Dronning Margrete og Knut Alvsson, og andre mindre kjente, som motstandsmenn, straffanger og Husjomfru Gerda.

Medvirkende
Robin Øverby

Desiree Vaksdal

Elg Elgesem

Elin Gunnarsdotter Sandvik

Manus & regi:
Knut Jørgen Moe
Torgrim Mellum Stene

Kostymer:
Anne Esbjung


Spilledatoer og tider
Hver onsdag - fredag kl. 14 og kl. 16
F.o.m 29. juni - 11. august

Forestillingen varer ca. 60. min.

Oppmøte foran Besøkssentret!

Generell informasjon
Ta med klær etter værforhold og ta på flate sko.

Hold deg oppdatert på arrangementet ved å si du kommer på Facebook. Klikk her!

Billetter
I salg via Ticketmaster.no, tlf.:815 33 133 eller ved oppmøte
Grupper (min. 10 personer) tlf. 22 82 81 49

Ordinær kr. 200
Barn f.o.m 5 år t.o.m 15 år kr. 100
A-kort (kortet må medbringes) kr. 170
A-Kort Barn f.o.m 5 år t.o.m. 15 år kr. 90

 
 

FOTO: Kristin Aafløy Opdan og Mette Haugland/Akershus festning for Kunst og Kultur

View Event →
Jul
7
6:00 PM18:00

Storbandkonsert Jazzå m/solist Renate S. Nygård og Ray Bebi

Det er duket for en skikkelig storaften når Ray Bebi og Storbandet Jazzå kommer til Karpedammen scene 7. juli. Musikerne vil komme direkte fra Kongsberg jazzfestival, så dette er en ypperlig anleding for de som enten ikke rekker innom Kongsberg i år eller simpelthen ikke kan få nok jazz i hverdagen.

Storbandet Jazzå har medlemmer fra hele Oslo og festet sine røtter i musikkmiljøet i Storsalen menighet og Høgskolen i Staffeldts gate i 2000. I år har de fått en unik mulighet til et samarbeid med ingen ringere enn Firenze kommune sitt eget storband Ray Pepi bigband.

jazzå_1.jpg

Ray Pepi bigband startet opp i 1970 og fikk sitt navnet etter den første lederen. I dag består de av semiprofesjonelle jazzmusikere som spiller på de store plassene, på diverse kommunale arrangement, og på jazzfestivaler. Nå er de på gjenvisitt til Norge etter at Jazzå besøkte dem for to år siden, hvor de sammen hadde flere konserter i Toscana-området. 


Spilledato og tid
Søndag 7. juli kl. 18.00

Konserten varer ca. 1 1/2 time

Ankomst
Inngang Sortiporten i enden av Akersgata og inn Myntegata

T-bane til Nationaltheatret
Trikk 12 til Kontraskjæret

For mer informasjon
post@sakk.no

Hold deg oppdatert på arrangementet på Facebook:
https://www.facebook.com/events/1062004580674134/

Jazzå på Facebook: facebook.com/storbandetjazzaa/

Nettside: http://www.storbandetjazzå.no/

Billetter
Konserten er gratis

Generell info.
Utendørs - husk å kle deg etter været

Ingen trapper, men ruglete brostein i gatene på festningen.


View Event →
Aug
28
to Sep 1

Shakespeare's Globe i borggården på Akershus slott

Et suverent ensemble med 8 skuespillere fra ærverdige The Globe byr på en unik opplevelse av Shakespeare på originalspråket, og engelsk skuespillerkunst av ypperste klasse. Dette er Shakespeare på sitt beste!

I tråd med tradisjonen fra Shakespeares tid, lar vi publikum bestemme hvilket av de tre stykkene de vil se. En enkel avstemning, og så starter forestillingen. Dette er derfor en unik mulighet til å se disse stykkene på engelsk i fantastiske omgivelser på Akershus festning. Det blir garantert lenge til neste gang!

Stykkene de kommer med i år er:

Twelfth Night (Helligtrekongersaften)
Når et skipsforlis river en familie fra hverandre, søker tvillingene Sebastian og Viola tilflukt i et nytt land. Fylt med uforglemmelige karakterer, kombinerer Twelfth Night grusomhet med komedie og smerten over ubesvart kjærlighet med subtil poesi, uttrykt gjennom noen av Shakespeares mest utsøkte sanger.

The Comedy of Errors (Forviklingskomedien)
Ta et par fraseparerte tvillingbrødre, begge ved navn Antipholus, og et par fraseparerte tvillingtjenere, begge ved navn Dromio – begge parene fraseparert under en sjøreise. Legg til en porsjon forvekslet identitet og kast dem inn i en by som er beryktet for sin trolldomskunst, og du har alle ingredienser til treatralt kaos …

Pericles (Perikles)
Eventyrfortelling er en nærliggende referanse for Perikles, det første av Shakespeares sene romantiske stykker. I dette sjeldent spilte stykket, fylt med musikk, mirakler og havets konstante tilstedeværelse, tvinges Perikles, prinsen av Tyr, til å flykte fra sitt eget kongerike og vandre omkring på jorden.

«Shakespeare’s Globe er verdenskjent for den høye kvaliteten på sine produksjoner. Vi er derfor stolte over å kunne presentere nok et gjestespill herfra på Akershus festning. Borggården på Akershus Slott skaper en perfekt ramme rundt forestillingen og gir assosiasjoner tilbake til Shakespeares tid», sier produsent Anne Schinrud.

Shakespeare's Globe Theatre i London er en rekonstruksjon av det opprinnelige teatret til Shakespeare. Teatret har et eget kompani som spiller regelmessige forestillinger på teatret og turnerer i Storbritannia og internasjonalt. Kompaniet regnes blant de fremste i verden på tolkning og formidling av Shakespeare sine verker. Shakespeare's Globe besøkte Akershus festning første gang i juni 2009 med The Comedy of Errors. Forestillingen høstet stående ovasjoner, og var en så stor kunstnerisk suksess at kompaniet ble invitert tilbake i 2010 med A Midsummer Night's Dream, i 2011 med Hamlet, i 2015 med Romeo & Juliet og i 2016 med Two Gentlemen of Verona.

Medvirkende

Shakespeare’s Globe on Tour Ensemble:
Colin Campbell

Mark Desebrock

Andrus Gaucas

Beau Holland

Natasha Magigi

Mogali Masuku

Evelyn Miller

Eric Sirakain

Regi
Brendan O´Hea

Scenografi og kostymer
Andrew D. Edwards

Komponist
Bill Barclay

Koreograf
Siân Williams

 

Spilledatoer og tider
Onsdag 28. august kl. 19.00
Torsdag 29. august kl. 19.00
Fredag 30. august kl. 19.00
Lørdag 31. august kl. 16.00 & 19.00
Søndag 1. september kl. 16.00

Generell info.
Dørene åpnes kl: 18:00
Spilletid ca. 2 timer pluss 20 min pause

Servering: Øl/Vin/Mineralvann

Ankomst / kollektivtransport:
Buss til Rådhusplassen, trikk til Kontraskjæret eller Øvre Slottsgt, T-bane til Stortinget

Ingen trapper men ruglete brostein i gatene. Egne rullestolplasser bookes på 815 33 133

For mer informasjon
post@sakk.no
@stiftelsenSAKK

www.shakespearesglobe.com
@the_globe

Foto: C. Marc Brenner

Billetter
I salg via Ticketmaster eller tlf.: 815 33 133

Grupper på min. 10 pers bestilles via grupper@ticketmaster.no eller tlf.: 22 82 81 49
Ingen rabatt for ledsager
Fri aldersgrense

NB! Vi gjør oppmerksom på at forestillingene blir spilt på engelsk i tråd med slik det ble på Shakespeares tid.

 
View Event →
Verdens kuleste dag
Aug
31
11:00 AM11:00

Verdens kuleste dag

Verdens Kuleste Dag er en helt gratis aktivitetsdag for barn og unge, og for alle som føler seg som barn og unge. Arrangementet er i regi av Sparebankstiftelsen DNB.

Sparebankstiftelsen DNB synes at barn og unge skal få lov til å oppleve morsomme ting uten at det skal koste masse penger. Derfor arrangerer vi sammen en megastor og gratis aktivitetsdag på Akershus festning hvert eneste år, sånn at du skal få prøve massevis av fritidsaktiviteter.

Aktiviteter
35 ulike organisasjoner, som alle har fått støtte av Sparebankstiftelsen DNB, tilbyr et vidt spekter av aktiviteter som kan passe alle og en hver, enten man liker å drive med idrett eller å lage noe med hendene.

Praktisk

Vi deler ut program i inngangen og alle barn får festivalarmbånd med plass til å skrive på en foresatts telefonnummer. Vi har matområde med sitteplasser. Det er lov til å ta med matpakke, men vi selger også mat og drikke. Vi har vannposter, men flaske må du ha med selv.


Tidspunkt
Lørdag 31. august kl. 11.00 - 16.00

Portene åpnes ved arrangementstart

For mer informasjon
post@sakk.no
www.verdenskulestedag.no

Facebook-arrangement: www.facebook.com/events/798284177223535/

Generell informasjon:
Det er universelt utformede toaletter på alle områdene, med unntak av Gresset. Der er nærmeste HC-toalett på Torget.

Verdens Kuleste Dag er en gratis og åpen festival. Det betyr at det kan komme veldig mange mennesker til Akershus festning. I 2017 kom det nesten 30.000 besøkende! Noen syns derfor at det blir litt hektisk og litt mye venting i kø.

Foto: Sverre Chr. Jarlid

Tilgjengelighet
Underlaget på festningen består av brostein, grus og gressflater, så fremkommeligheten for rullestolbrukere er ikke like god over alt. Vi anbefaler alle å bruke hovedinngangen i Kirkegata, som er hinderfri. De andre inngangene har enten trappetrinn eller ligger i bratte bakker. Trenger du hjelp, så må du ikke nøle med å spørre en av de mange som er på jobb. Se etter noen i blå eller rosa festivaltrøye.

Ledsagere er selvfølgelig velkomne!

Ankomst / kollektivtransport
Buss til Rådhusplassen, trikk til Kontraskjæret eller Øvre Slottsgt, T-bane til Stortinget

View Event →

VAMP på Karpedammen scene
Jun
14
7:00 PM19:00

VAMP på Karpedammen scene

VAMP på Karpedammen scene 14. juni

Til omgivelsene av 700 år gammel historie vil publikum få en magisk opplevelse under åpen himmel når VAMP gjør sin eneste konsert i Oslo denne sommeren på landets kanskje eldste kulturarena 14. juni kl. 19.00. Konserten er i anledning Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur sitt 30-års jubileum.

VAMP TIL KARPEDAMMEN SCENE: VAMP gjør sin eneste Oslo-konsert på Karpedammen scene på Akershus festning 14. juni. Konserten er i anledning Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur sitt 30-års jubileum. FOTO: Inger Staveland

VAMP TIL KARPEDAMMEN SCENE: VAMP gjør sin eneste Oslo-konsert på Karpedammen scene på Akershus festning 14. juni. Konserten er i anledning Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur sitt 30-års jubileum. FOTO: Inger Staveland

Ny gitarist

VAMP har for lengst tatt plass i eliten av norsk musikkliv. Med sitt særegne uttrykk i møte mellom musikk og lyrikk har de truffet den norske folkesjelen. Til Karpedammen kommer de også med rykende fersk gitarist, Stian Tønnesen.

I dag består Vamp av:
Øyvind Staveland: fele, fløyter, vokal, bratsj, trekkspill
Jan Toft: vokal, gitar
Odin Staveland: trommer, vokal, piano, perkusjon, trekkspill
Stian Tønnesen: gitarer, banjo, vokal
Kjetil Dalland: bass, kor
Lars-Erik Støle: orgel , trekkspill kor

Se høydepunkter ovenfor fra VAMP gjestet borggården på Akershus slott sommeren 2017.


Spilledato og tid
Fredag 14. juni kl. 19.00

Portene åpnes 1 time før arrangementstart

For mer informasjon
post@sakk.no

www.vamp.no
@vampno

Arrangementet på Facebook:
https://www.facebook.com/events/613951385695918/

Billetter
I salg nå via Ticketmaster eller på tlf.: 815 33 133
Ledsager: Gratis med billett (ledsager betaler kun billettavgiften)

Ordinær kr. 490

Generell info.
Utendørs - husk varmt tøy
Det er sittende plasser i flott amfi

Ingen trapper, men ruglete brostein i gatene på festningen.

View Event →
Peer Gynt på Akershus festning 2019
Jun
12
to Jun 16

Peer Gynt på Akershus festning 2019

Velkommen til åpen himmel ved Karpedammen scene og Henrik Ibsens store mesterverk, midt i Oslos grønne hjerte.

Regissør Svein Sturla Hungnes er igjen klar med sin suksessoppsetning av Peer Gynt på Akershus festning. I fire lyse junikvelder kan publikum fryde seg og la seg bevege av Henrik Ibsens geniale tekst

Hans Marius Hoff Mittet gjør en strålende innsats som Peer, Lise Fjeldstad som Mor Åse, og Mari Maurstad gjør et «comeback» i sin signaturrolle: Den grønnkledde. Med seg på scenen har de også Hilde Louise Asbjørnsen som Anitra, Johannes Joner som Knappestøperen og Silvia Moi som Solveig.

Musikken er ved Edvard Grieg og Eirik Myhr, og blir fremført av 40 musikere fra Forsvarets stabsmusikk sammen med nærmere 50 dansere og skuespillere på scenen.

Hungnes kan love oss en forestilling som er tro mot Ibsens intensjoner, samtidig som den er forfriskende underholdende og spektakulær.

Velkommen til vårens vakreste eventyr på Akershus festning!

Medvirkende
Peer Gynt - Hans Marius Hoff Mittet

Mor Åse - Lise Fjeldstad

Den grønnkledde - Mari Maurstad

Anitra - Hilde Louise Asbjørnsen

Knappestøperen - Johannes Joner

Solveig - Silvia Moi

Dovregubben - Rune Reksten

Danse Peer - Benjamin Hiley


Produksjonsleder
Rune Reksten

Scenograf
Ola Bråten

Scenesjef
Joakim Wrede

Kostymer
Trude Bergh
Marianne Forsberg

Maskør
Ingfrid Vasset

Orkestratør
Knut Avenstroup Haugen / Eirik Myhr

Musikk
Edvard Grieg og Eirik Myhr

Idè og regi
Svein Sturla Hungnes

Dirigent:
Bjarte Engeset

Med Forsvarets Stabsmusikkorps

Koreograf
Andrè DanielsenSpilledatoer og tider
Onsdag 12. juni kl. 19.00
Torsdag 13. juni kl. 19.00
Lørdag 15. juni kl. 15.00 og 19.00
Søndag 16. juni kl. 15.00

Generell info.
Portene åpnes 1 time før arrangementstart
Varighet 80 min uten pause

Vi gjør oppmerksom på at dette er en utendørs forestilling. Husk derfor varmt tøy og evt. regnklær om været tilsier det.

Ingen trapper, men ruglete brostein i gatene på festningen

For mer informasjon
@stiftelsenSAKK
post@sakk.no

Arrangementet på Facebook: www.facebook.com/events/423828974817453/

 

Billetter
Billetter i salg nå via Ticketmaster.no eller tlf.: 815 33 133. 

Ordinær kr. 595,- (ink.avg.)
A – kort kr. 515,- (ink.avg.)
Student/barn kr. 340,- (ink.avg.)
Grupper (min. 10 personer) tlf. 22 82 81 49 eller grupper @ticketmaster.no

Ledsager: Gratis med billett (ledsager betaler kun billettavgiften)

Ankomst Akershus festning
Trikk 12 til Kontraskjæret
T-bane til Nationaltheatret eller Stortinget
Legg gjerne opp ruten din ved hjelp av Ruter sin reiseplanlegger.

 
View Event →
Festkonserten 17. mai
May
17
4:00 PM16:00

Festkonserten 17. mai

Velkommen til den årlige festkonserten på Karpedammen scene 17. mai.

I samarbeid med 17.mai-komiteen og Kulturetaten ønsker vi velkommen til Festkonsert 17. mai på Karpedammen scene. Konserten er gratis for alle fremmøtte.

På scenen i år står kritikerroste ISÀK med Stjernekampvinner Ella Marie Hetta Isachsen i spissen, sammen med Oslo Symfoniorkester. De vil dele scene med talenter fra Foss videregående skole, Edvard Munch vgs og Oslo Kulturskole. Konferansierer for dagen er elever fra Hartvig Nissens skole.

Torshovkorpset og miljøhelten Tigra varmer opp fra kl.15.00

Konserten gjennomføres uansett vær.

Plakatdesign: Ellen Lorenzen

Plakatdesign: Ellen Lorenzen

Kulturetaten har arrangert festkonserten hvert år siden 2009. Utdanningsetaten er samarbeidspartner og bidragsyter, blant annet gjennom elevbidrag til forestillingen.


Dato og tidspunkt
17. mai kl. 15.30
Torshovkorpset og miljøhelten Tigra varmer opp fra kl.15.00

Ankomst til Karpedammen scene
T-bane til Stortinget, trikk til Øvre Slottsgate eller Kontraskjæret, buss til Rådhusplassen.
Inngang via Sortiporten i enden av Akersgata

Ingen trapper, men ruglete brostein i gatene på festningen

Kontakt

Arrangementet på Facebook:
facebook.com/events/1491826830947684

Konserten er gratis og åpen for alle

 
View Event →